Доц. Ангел Кунчев: Ето какво ще стане, ако обявим епидемия от коклюш!

https://zdravno.net/bolesti/doc-angel-kunchev-eto-kakvo-shte-stane-ako-obyavim-epidemiya-ot-koklyush/132499 Zdravno.net
Доц. Ангел Кунчев: Ето какво ще стане, ако обявим епидемия от коклюш!

Доц. Ангел Кунчев успокои, че дори да се обяви епидемия от коклюш, мерките няма да са като при Ковид-19

Това заяви в интервю пред БТА главният държавен здравен инспектор.

Според него дори да се обяви епидемия,  това няма да окаже такъв голям натиск върху здравната система.

Тези, които са хоспитализирани са по-скоро заради наблюдение, а не защото се нуждаят от интензивно лечение. Това което се случва в последната година в Европа показва, че положението не е толкова тежко, каза здравният инспектор.

При голяма част от имунизираните срещу коклюш болестта протича леко. Но при тях поставянето на диагнозата може да се окаже проблем, защото кашлицата им може да е причинена от други респираторни вируси.

По-възрастните хора са имунизирани с пълноклетъчна ваксина срещу магарешката кашлица. Не е възможно да не се разболеят, но при тях болестта ще протече значително по-леко, подчерта специалистът.

Една от мерките, които трябва да се предприемат е да се направи диагностиката по-достъпна и да се извършва на няколко места на страната.А специалистите да посочат групите, които да се ваксинират безплатно, е мнението на доц. Кунчев.

В много от случаите коклюша отминава от само себе си, но  е добре да се вземат навременни мерки.Това е бактериална инфекция и се влияе от антибиотиците, ако се хване в началото болестта, каза доц. Кунчев.

Източник: Марица, Crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.