Дори и не подозирате! Колко полезни са листата на морковите

https://zdravno.net/bolesti/dori-i-ne-podozirate-kolko-polezni-sa-listata-na-morkovite/133728 Zdravno.net
Дори и не подозирате! Колко полезни са листата на морковите

Всеки знае ползата от морковите

Този зеленчук се грижи за здравето, също така за очите и за други органи на тялото. Морковените листа са богати на желязо, фосфор, калций, много ценни минерали, витамини, включително витамин С и В2, както и фолиева киселина.

За да може да ги използвате, добре е да ги берете през юни и юли, за да имат повече лечебни качества.

Приготвят се, като се измиват добре, подсушават се  и се нарязват на ситно. След което се слагат на сянка, върху чиста хартия. Готовите изсушени листа се съхраняват на сухо, в буркан.

Билката се пие като чай, като помага при хемороиди, разширени вени и пясък в пикочните пътища.

При камъни в бъбреците след баня, в долната част на корема, се слага компрес. Намокря се една кърпа с отвара от листата на моркова и семената от морков.

При възпаление на простата се прави следната смес. Взима се каша от пресни листа и се слага като компрес на долната част на корема.

Срещу цистит се пие чист чай от листа на морков. Чаят може да се комбинира от морковени листа и магданоз, в равни количества.

Този чай помага при болести на очите, замъглено зрение, миома, кървене от матката.

При полиартрит се слага, след като се изкъпете, компрес, напоен с отвара от листата на моркова, сок от лук, както и настърган морков.Отвара от морковени листа се използва и при косопад.

Източник: Здраве.то

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.