Експерти съветват: Киснете марулята поне час в солен разтвор! (Причината)

https://zdravno.net/bolesti/eksperti-savetvat-kisnete-marulyata-pone-chas-v-solen-raztvor-prichinata/130997 Zdravno.net
Експерти съветват: Киснете марулята поне час в солен разтвор! (Причината)

Експертите съветват зелената салата и марулята да се киснат минимум час в солен разтвор

В сезонът на тези листни зеленчуци сме, а вероятността да се заразим с опасна болест е голяма. И това са яйцата на кучешката тения, които полепват по нискостеблените зеленчуци.

Освен това те се консумират директно, без термична обработка.

Яйцата на този паразит, отделени от заразеното животно попадат в околната среда и оттам на листния зеленчук.

И ако той не е добре измит, яйцата на този паразит попада в стомашно-чревния тракт, където се размножава. Изходът е много внимателно да се измива всеки лист от марулята и от салатата.

За целта трябва да направите следния разтвор. В един литър вода слагате една супена лъжица готварска сол.

Разбърквате разтвора и после потапяте зелената салата или марулята за най-малко един час. След което паразитните листа изплуват на повърхността на разтвора и така по-лесно могат да се отмият от листата на зеленчука.

Нито дълбокото замразяване на салатата или марулята, нито алкохола може да ни спасят от яйцата на този упорит паразит. И не са в състояние на унищожат яйцата на кучешката тения. А иначе никой не се съмнява в полезното действие на тези два зеленчука.

Източник: Ретро

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.