Има ли огромна опасност, ако погълнем дъвка?

https://zdravno.net/bolesti/ima-li-ogromna-opasnost-ako-pogalnem-davka/117338 Zdravno.net
Има ли огромна опасност, ако погълнем дъвка?

От години битува мнението, че ако погълнем дъвка е много опасно

Защото тя оставала в тялото ни цели седем години, без да се промени и това застрашава организма ни.

Само че това изобщо не отговаря на истината, оборват тезата  гастроентеролозите. По мнението на специалистите митът идва оттам, че някой не е искал децата му да дъвчат дъвка и затова го е измислил.

Поглъщането на дъвка може да вреди на тялото ни, само ако погълнем няколко дъвки. В противен случай тя преминава през стомаха, през червата и излиза непроменена, категорични са експертите от Обединеното кралство.

Специалисти с над тридесет години стаж в гастроентерологията споделят, че не са виждали случаи поглъщането на дъвката да причини вреди на организма ни.

Дъвката няма хранителна стойност, нито е здравословна. Но въпреки това не вреди на здравето. Ако страдате от болестта на Крон, която причинява възпаление на стомашно-чревния тракт, това може да доведе до стесняването му. Лекарите обикновено препоръчват диета с ниски остатъчни вещества. Те препоръчват да се избягват храни като сурови плодове и зеленчуци, също така ядки, семена, също така и дъвки.

Ако нещата са отворени, не са запушени и възпалени, няма проблем да се погълне дъвка и тя да излезе, категорични са спецовете.  

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.