Имате проблеми с панкреаса! Ето какво да не ядете

https://zdravno.net/bolesti/imate-problemi-s-pankreasa-eto-kakvo-da-ne-yadete/109694 Zdravno.net
Имате проблеми с панкреаса! Ето какво да не ядете

Панкреасът се намира зад стомаха и изпълнява много важна роля

Той произвежда ензими и различни химични вещества, улесняващи храносмилането. Той участва и при синтеза на инсулин.Произвежда и отделя за едно денонощие около два литра панкреатичен сок.

Ако е болен, тогава трябва да се ограничим от приема на някои храни, които му вредят.

За панкреаса са изключително вредни преработените меса, като колбаси и пушените меса. Тяхното съдържание от сол, подправки и мазнини действат на работата на задстомашната жлеза.

Една от най-честите причина за заболяване на панкреаса  е алкохола.В панкреаса няма ензими, да разграждат тази отрова. Затова той директно я атакува и уврежда.

Пържените храни са блъскани с наситени мазнини, които са едни от най-големите вредители на задстомашната жлеза. Те предизвикват изостряне на възпалението.

Маргаринът също не бива да се консумира при болен панкреас, защото транс-мазнините в него атакуват директно жлезата.

Работата на жлезата се натоварва и от пълномаслени млечни продукти, затова трябва да се изключат от менюто.

Яйцата също вредят на страдащите от болен панкреас.

Някои от плодовете, които са забранени при тази болест са зелето, копривата, киселите зеленчуци, също домати, патладжани, фасул, грах, както и репи, туршии, също и някои сухи плодове. Като кайсии, фурми, смокини и др., също цитруси.

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.