Истина ли е? Студът може да ни докара цистит

https://zdravno.net/bolesti/istina-li-e-studat-mozhe-da-ni-dokara-cistit/126376 Zdravno.net
Истина ли е? Студът може да ни докара цистит

Седенето на студени повърхности или стоенето на студа може да ни докара цистит

Това обаче е широко разпространен мит и нищо повече, твърдят докторите.

По думите на уролозите продължителното стоене на студ не може да ни причини цистит, нито да ни простуди бъбреците.

И двете заболявания се причиняват от бактерии, най-вече от ешехерия коли. Учените не са установили връзка между излагането на студ и появата на тези бактерии.

Не е установено също така, че седенето на студа може да доведе до снижаване на имунитета, както и до активиране на тези бактерии в урината.

Един от симптомите на измръзването не е появата на цистит, а на специфичен рефлекс. При хипотермията тялото се опитва да намали загубата на топлина.

Заради това то намалява притока на кръв към кожата и я насочва към жизненоважни органи, като бъбреците например.Та започва усилено филтриране на урината.

Пълният пикочен мехур също е загуба на топлина, затова целта е да се изпразва.Всичко това засилва ходенето до тоалетната, но в никакъв случай не е цистит.

Ако сте били дълго време на студа и сте измръзнали, след като се приберете, изпийте две-три чаши с топъл чай.

Така ще хидратирате организма си,  а топлината ще разшири кръвоносните съдове и изгони студа от тялото. Много добър за целта е чаят от джинджифил.

Той има противовъзпалителни и антисептични свойства, успокоява болките в гърлото и засилва имунитета.

Източник: Здраве.то

 

.  

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.