Кафеджиите в екстаз! Ето какви чудесата с мозъка върши топлата напитка

https://zdravno.net/bolesti/kafedzhiite-v-ekstaz-eto-kakvi-chudesata-s-mozaka-varshi-toplata-napitka/134650 Zdravno.net
Кафеджиите в екстаз! Ето какви чудесата с мозъка върши топлата напитка

Любителите на кафе може да са много доволни

Понеже екип от международни учени е установил, че кофеина в кафето предпазва мозъка от опасната болест Паркинсон. Изследването е провеждано в продължение на повече от 20 години проследяване, като в него са участвали над 184 000 доброволци.

Резултатите били доста впечатляващи и те вече са публикувани във водещи здравни издания. Според тях пиенето на кафе намалява риска от Паркинсон при около 40% за около 25 на сто от любителите на кафето.

Рискът от заболяването  е по-малък при тези, които изобщо не консумират от топлата напитка.

Въпреки че тази връзка се запазва и при хора, които пушат и пият, все още не може да се докаже пряката връзка с пиенето на кафе.Но по всичко изглежда, че има нещо в кафейните зърна и кофеина, които пазят човешкия мозък.

При предишни проучвания е установено, че на ефекта на кафето се дължи поддържането на потока на допамина в мозъка. А намаляване на количеството на допамин води до загуба на нервни клетки и оттам развитие на болестта Паркинсон.

Но тъй като учените не са сигурни точно как започва да се развива болестта Паркинсон все още проучват как действа кофеина на заболяването. Но влиянието на кофеина върху болестта на мозъка дава положителни резултати при запазване на общественото здраве, както и за превенция на болестта Паркинсон.

Източник: Crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.