Как да намалим консумацията на сол? Безценни съвети

https://zdravno.net/bolesti/kak-da-namalim-konsumaciyata-na-sol-bezcenni-saveti/133181 Zdravno.net
Как да намалим консумацията на сол? Безценни съвети

Солта  е необходима за нормалната функция на тялото ни

Тя съдържа минерала натрий, който балансира течностите, грижи се за правилното функциониране на нервите и мускулите. Както и за правилното усвояване на хранителните вещества.

Не е възможно пълното игнориране на солта, но тя може да се намали. Диетолозите дават ценни съвети как да намалите количеството сол в диетата и да балансирате храненето.

Един от начините е да замените по-голямото количество сол с билки и подправки, като черен и  червен пипер, чесън, люти чушки, както и мащерка.

Другият начин е да се избягвате солените сосове. В тях съдържанието на солта е завишено. Начинът е да се изберат по-малко солени сосове, като се направят домашни, които съдържат по-малко сол в тях.

Освен това е добре да се провери състава на продуктите и да се взимат по-малко солени варианти.

Начин да се намали солта е да се изберат плодове и зеленчуци за хапване, вместо солени закуски.

Друг способ да се намали солта е да се контролират порциите. Спецовете препоръчват, в тази връзка, да изберем висококачествена морска  сол, вместо стандартната. Както и да обогатим диетата със зеленчуци, богати на магнезий и калий.

Така ще намалите солта в ястията си и ще подобрите здравето си, е съветът на експертите.

Източник: Здраве.то

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.