Каква опасна болест ни дебне от зелената салата?

https://zdravno.net/bolesti/kakva-opasna-bolest-ni-debne-ot-zelenata-salata/111773 Zdravno.net
Каква опасна болест ни дебне от зелената салата?

Дори и зелената салата крие опасности за здравето

Защото марулята  и зелената салата, както всички нискостеблени зеленчуци, крият опасности. Причината е, че може да се заразят с яйца от кучешка тения. За съжаление нашата страна е на първо място в света по доста нерадостен факт-брой заразени с ехинококоза.

Причината са яйцата от изпражненията на заразено с нея куче. Яйцата попадат в околната среда и след което полепват по листния зеленчук. И ако той не е измит добре, попада в храносмилателния тракт на човека, като по този начин се заразява. Най-често на тази зараза са подложени марулята, зелената салата, както и всички нискостеблени зеленчуци, защото те се приемат в суров вид.

За това спецовете предупреждават. Тези продукти трябва да се измиват едно по едно и то доста старателно. Но преди това трябва да направите следното. И то е да накиснете поне един час листата на салатата или марулята в солена вода. Разтворът да е направен по следния начин, голяма лъжица готварска сол в литър вода.По този начин яйцата на паразита изплуват на повърхността и по-лесно ще бъдат отмити.

Експертите предупреждават и за още нещо. Нито дълбокото заразяване в камерата на хладилника, нито алкохола може да унищожи яйцата на кучешката тения. А за ползата от зелената салата и марулята знае всеки.

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.