Какво е хипонатриемия? И опасна ли е за здравето

https://zdravno.net/bolesti/kakvo-e-hiponatriemiya-i-opasna-li-e-za-zdraveto/129226 Zdravno.net
Какво е хипонатриемия? И опасна ли е за здравето

Всяко живо същество се нуждае от вода

Дори има норма на поетото количество вода, което не бива да пренебрегваме. Но както липсата на достатъчно количество вода в организма е опасна, така и излишеството също води до риск за здравето ни.

Прекалената консумация на вода е известна като хипонатриемия и също е опасна.това се дължи на биологична аномалия, при която наличието на натрий (сол) в кръвта драстично намалява.

Основната причина за това състояние е прекомерното пиене на вода.Може да се обясни и прекомерната загуба на сол в организма ни.

Това състояние възниква, ако пиете повече от три или четири литра на ден, предупреждават експертите.

Хипонатриемия е свързана с хора, които пият диуретични средства поради високо кръвно налягане, при бъбречна или сърдечна недостатъчност.

Организмът вече не може да компенсира прекаления прием на вода при тези хора, а  изпотяването е нарушено или дори липсва.

Възрастните хора, които имат няколко заболявания и имат прием на няколко лекарства са изложени на това заболяване.

Можем да предотвратим хипонатриемията, като пием не повече от литър и половина на ден вода, особено ако хапваме храни, богати на течности.

Признаците на хипонатриемията са необичайна умора, гадене, повръщане, поява на оток.Може да причини главоболие, а при по-тежки случаи и фатални последици.

Източник: Здраве.то

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.