Кога целувката крие риск за здравето?

https://zdravno.net/bolesti/koga-celuvkata-krie-risk-za-zdraveto-2/52563 Zdravno.net
Кога целувката крие риск за здравето?

Целувката може да ни докара и неприятни болести

Този красив акт на любов може да ни докара куп неприятни заболявания, коментират експерти.

Според експертите целувката може да ни зарази с около осемдесет милиона бактерии.

Към двадесет на сто от тях са уникални, като всеки един от нас има свой микробион в устата си. Целуването ни „докарва“ образуване на антитела срещу другите бактерии. В някакъв момент целуването е полезно, понеже укрепва имунната ни система. Ползата от целувката се крие и в това, че ни прави стабилни срещу инфекциозните зарази, предаване по въздушен и капков път.

Когато се целуваме, се отделя хормона на щастието в големи количества, от задната част на хипофизата. Той потиска хормона на стреса и така повишава имунната защита. Затова, след като се целуваме, се чувстваме значително по-добре и щастливи.

Но едновременно с това може да се заразим от различни болести. Една от тях  е често срещания херпес. В острата фаза се появяват малки, болезнени  мехури, близо до устата, носа, както и вътре в устата. Те се „комбинират“ с парене и сърбеж в засегнатите участъци, както и с повишаване на температурата.Спецовете препоръчват в този период да не се целувате.

Целувката може да ни причини и мононуклеоза, и то инфекциозна.Симптомите са възпалено гърло, умора и то непрекъсната, висока температура, както и подути лимфни жлези. Тази зараза е по-малко опасна от херпеса, но млади хора между 15 и 30 години може да я пипнат по-лесно.Чрез целувката се предават  и всички инфекции и зарази, предаване по въздушно-капков път, като грип, коронавирус и други.

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.