Кога оризът става токсичен?

https://zdravno.net/bolesti/koga-orizat-stava-toksichen/110321 Zdravno.net
Кога оризът става токсичен?

Оризът  е една от полезните храни

Но има случаи, при които този хранителен продукт е възможно да е опасен за нашето здраве.

Защото термичната обработка не винаги унищожава вредните микроорганизми.Спецове от американски институт са открили, че термичната обработка на ориза не винаги унищожава вредните бактерии и микроби.

Вареният ориз стана опасен  за тялото, ако не се прибере веднага, след сваряване.Щом той  е бил държан дълго време на стайна температура не трябва да се консумира, защото крие опасности за организма.В такъв случай вероятността от хранително отравяне се повишава, твърдят експертите.

Във вареният ориз може да се открият много бактерии.Най-много са бактериите, които проникват от почвата. Спецовете са установили, че не всички вредни микроорганизми могат да се унищожат при готвенето.

Ако бактериалните спори попаднат в тялото след термичната обработка, може да се наруши благосъстоянието на организма ни.

В този случай бактериите отделят токсини, които предизвикват отравяне.

В тази връзка спецовете предупреждават да се постави сварения ориз максимум до два часа след неговото готвене. В противен случай риска от отравяне е огромен.

Защото спорите на бактериите се запазват при готвене и дори нарастват, затова трябва да се избегне това, като сварения ориз се прибира в хладилника.

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.