Кои храни ни вредят, ако преди това ги измием?

https://zdravno.net/bolesti/koi-hrani-ni-vredyat-ako-predi-tova-gi-izmiem/52694 Zdravno.net
Кои храни ни вредят, ако преди това ги измием?

Учат ни в детството да мием храната, която консумираме

Но не винаги това се оказва полезен навик, а често може да вреди на здравето ни. Измиването на някои храни усилват разпространението на бактериите, това носи често и негативни последствия.

Такъв продукт са гъбите. Ако се киснат във вода, те поемат голямо количество от течността. Затова ги изплакнете и изсушете с хартия. Правете го преди готвене, иначе продуктът бързо се похабява.

Не бива да се мие и никакво сурово месо. Това включва свинското, телешкото, агнешкото и също говеждото. Това не бива да се прави заради бактериите. След като се обработи термично, то е безопасно. Преди да го сготвите, може да отстраните водата и кръвта от него с хартиени салфетки. След което добре си измийте ръцете с вода и сапун.

Много опасни са бактериите, които се намират върху пилето. Най-опасната и известната е салмонелата. Но ако тази храна се измие преди да го сготвим, има опасност бактерията на салмонелата да се разпръсне по мивката, както и по ръцете ни. Но щом веднага го подложим на термична обработка, тогава вредните бацили загиват.

Но шеф готвачите по света дават ценни съвети за обработката на пилето. Те съветват месото да се вари не един, а цели два пъти. След като първият път заври, трябва да се свари и втори път, като преди това водата се сменя.

Другият продукт, за които миенето е табу, са яйцата. Този кокоши продукт се третира предварително с вещества, за да не проникнат през черупката вредните микроорганизми.Когато ги мием, с водата унищожаваме тази защита.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.