Кои храни вредят много на работата на мозъка?

https://zdravno.net/bolesti/koi-hrani-vredyat-mnogo-na-rabotata-na-mozaka/112439 Zdravno.net
Кои храни вредят много на работата на мозъка?

Има храни, които вредят на работата и на функциите на мозъка

Те забавят неговата дейност и провокират умора.Растителните масла увреждат работата на мозъка. Такива са слънчогледовото и рапичното олио, които съдържат вредни мазнини. Те може да провокират развитието на Алцхаймер, затова е добре да се използва зехтин.

Рибата тон също може да навреди на мозъка, понеже съдържа живак. Установено е, че когато това вещество се натрупа в организма, тогава функциите на мозъка намаляват с около пет на сто.

За кратък период от време консумацията на сладки напитки, плодови сокове, газираните напитки може да активират мозъчната дейност. Но когато се приемат по-дълго време и постоянно, имат обратен ефект, което води до възпаление на мозъка.

Пържените храни, при които се използват олио, може също да причинят възпаление на мозъка.Затова спецовете препоръчват да консумираме повече прясна, задушена или печена храна.

Най-голям риск за мозъка представляват храни, богати на трансмазнини.Те снижават имунитета, водят до затлъстяване, рак и захарна болест. Затова такива храни са най-опасните за здравето, в частност за нормалната функция на мозъка.

Дори и в малки количества,алкохола вреди. А при злоупотребата със спиртни напитки това може да доведе до изменение на структурата на мозъка, предупреждават експертите.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.