Кои ранни признаци предупреждават за туберкулоза?

https://zdravno.net/bolesti/koi-ranni-priznaci-preduprezhdavat-za-tuberkuloza/52811 Zdravno.net
Кои ранни признаци предупреждават за туберкулоза?

Туберкулозата е опасно и заразно заболяване

Болестта се причинява от бактерии, които се предават по въздуха  и чрез капките на кихавицата.

Но тава не е единствения признак, по който може да познаете, че страдате от туберкулоза.

Друг фактор, че сте пипнали болестта, е повишената температура. Затова трябва да си я мерите, особено през вечерта, когато тя по принцип се повишава.

Заболелите от туберкулозата се изпотяват прекомерно, чувстват и почти постоянна умора.Друг характерен признак е, че болните хапват по-малко, губят апетит, както и теглото си.Ярък симптом на болестта е кашлицата. Трябва да се притеснявате, ако тя е упорита и не изчезва за две-три седмици, споделят експертите. В такъв случай се налага веднага да се потърси компетентна помощ.

Но освен кашлицата, която е упорита, болните от туберкулоза чувстват и  почти постоянна болка в областта на гърдите.

Но ако сте пренебрегнали всички тези симптоми, тогава един от тях непременно трябва да ви изплаши, за да потърсите помощ. И това е, че започвате да плюете кръв. Стигнали ли сте до това положение, моментално отидете на лекар или спешно потърсете компетентна помощ, е съветът на спецовете.

Все пак тази болест, отнела много животи в миналото, е лечима, но трябва да потърсите помощ навреме, за да не стане късно.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.