Ковид настъпва!Атакува ни подвид на „Омикрон“

https://zdravno.net/bolesti/kovid-nastapvaatakuva-ni-podvid-na-omikron/119927 Zdravno.net
Ковид настъпва!Атакува ни подвид на „Омикрон“

В България вече върлува подвид на „Омикрон“

Щамът носи името „Пирола“ и той е „роднина“ на коронавируса. За това съобщиха вирусолозите. В столицата вече има положителни проби на варианта. Вирусът първо удря очите, които се зачервяват.

По думите на експертите подварианта е тук още от средата на месец август. Като половината от заразените имат признаци за заболяването, но останалите четиридесет на сто нямат видими симптоми. Този подвид на Омикрон обаче няма да докара същата клинична картина, която ни застигна преди две години, категорични са спецовете.

Симптомите на заболяването с щама са следните. Вирусът атакува с висока температура, болки в гърлото, също така болки в ставите, в мускулите, общо неразположение, както и умора.

Спецовете предупреждават да не пипаме очите си с мръсни ръце. Защото те може да се окажат „входната врата“ за вирусите, включително и за подвида на Ковид.

Все пак експертите предупреждават, че за този нов вариант липсва достатъчно информация. Вирусът е засечен в няколко държави и то при хора, които не са напускали територията на страната, в която живеят.Той заразява още от средата на месец август.Само за месец и половина успя да влезе в двадесет и  три държави и то на няколко континента, алармират те.

Вирусът може да се разпространи сред норки и хамстери, да зарази хора и пак да се върне към тях. Но експертите са силно впечатлени от големия брой мутации на подвид Пирола.

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.