Ковид се събуди!Какво да правим, за да се предпазим

https://zdravno.net/bolesti/kovid-se-sabudikakvo-da-pravim-za-da-se-predpazim/117601 Zdravno.net
Ковид се събуди!Какво да правим, за да се предпазим

Връхлита ни отново вълна на Ковид-19, като пикът се очаква в началото на ноември

За това алармира доц. д-р Ангел Кунчев, главнен държавен санитарен инспектор.

По думите му новият вариант на коронавирусът има над 35 мутации. За да се предпазим от тях, специалистът съветва да се ваксинираме с ваксините, които са създадени да ни защитят от новите вариации на Омикрон.

За целта има готови 100 хиляди ваксини, които може да предпазят хората максимално, обясняват експертите.

По думите на доц. Кунчев симптомите на новия Ковид все пак са променени. Те не са толкова смъртоносни и по-рядко вкарват заболелите в болницата.Признаците са силно главоболие, отпадналост, дразнене в гърлото, което преминава в кашлица.Симптомите отшумяват за три-четири дни. Но хора с хронични заболявания, както и с отслабен имунитет, страдат по-дълго време, предупреждават експертите.

„Над 300 разновидности има вече вируса Омикрон.Този процес ще продължи, но трябва да имаме готовност да произвеждаме ваксини, които да ни предпазват от тях.Ковид-19 почти се изравнява с грипа, но няма общо между двата вируса. Всяка ваксина е разработена да предпазва от това, за което е създадена.Грипната епидемия се очаква януари-февруари, като ваксината срещу грип може да се постави до края на годината“, съветва главния санитарен инспектор.

Според него маски може да се носят в болнични заведения, както и от хора, които кашлят и кихат. На този етап те не са задължителни

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.