Най-щурите разкрасителни процедури от древността! (Римлянките си слагали олово, египтянките бръмбари)

https://zdravno.net/bolesti/nay-shturite-razkrasitelni-proceduri-ot-drevnostta-rimlyankite-si-slagali-olovo-egiptyankite-brambari/132717 Zdravno.net
Най-щурите разкрасителни процедури от древността! (Римлянките си слагали олово, египтянките бръмбари)

И днес,  и в древността жените винаги са искали да изглеждат млади и красиви

Но докато днес съвременната жена има възможност да използва всевъзможна козметика, в миналото не е било така. Дамите от древността са използвали разкрасителни процедури, някои от които доста опасни.

В Древен Египет не само жените, но и мъжете са се гримирали, показват древните рисунки.

Те са си слагали на лицето смлян оловен сулфид, който  е силно токсичен и предизвиква раздразнение, също и психични проблеми.С него са намазвали миглите и веждите си. За да са румени страните им са използвали смес от глина и специални бръмбари, които са счуквали.

Римлянките използвали същото отровно вещество, но с него щедро мажели и лицето си, защото бялата кожа била знак за богатство и просперитет.

Те напоително намазвали лицата си с невъзможните за съвремието маски от животинска урина, тор, пресни яйца, сяра, оцет и други неясни съставки.

Освен белия цвят на лицата си, римлянките искали бузите им да бъдат розови. За целта използвали цинобър, който се произвеждал от силно токсичното олово.

Със сок от отровното растение беладона италианските дами в ренесансова Европа натривали страните си, за да осигурят приток на кръв и естествена руменина. Страничните ефекти били замъглено зрение и сърцебиене.

Източник: Ретро

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.