Новата светска болест орторексията! Какво представлява тя

https://zdravno.net/bolesti/novata-svetska-bolest-ortoreksiyata-kakvo-predstavlyava-tya/137971 Zdravno.net
Новата светска болест орторексията! Какво представлява тя

Неистовото желание по здравословен начин на живот се превръща в сериозно заболяване

За това алармират специалистите, като тази тенденция може да се превърне в твърде опасна зависимост.

Лошо е да се дебел, да имаш излишни килограми е срамно, да имаш целулит на плажа е повод за язвителни забележки.

Ако успеем да жонглираме между кариерата, семейството и да се храним здравословно, тогава ще сме лидери в надпреварата и обществото ще ни адмирира.

Да, ама как можеш да издържиш на прекалено тежък режим на хранене, да спортуваш на ръба на възможностите си, винаги да внимаваш и дали се храниш само и единствено със здравословни храни?

А тези около нас, които не правят същото, са само и единствено достойни за презрение.

Оказва се обаче, че отклонението винаги е отклонение, независимо дали е с положителен или отрицателен знак.

А меракът да си здрав става нездравословен, когато панически се страхуваш да ядеш „вредни или неправилни храни“ и да тренираш на ръба на нараняването.

Но в началото никой не забелязва отклонение в такъв човек, като го наричат дори мило „маниак“. Само че този „перфектен човек“ вече страда от отклонение, което има название и това е орторексия.

То е хранително разстройство, свързано с патологично желание за правилно хранене и много упорито придържане към здравословен начин на живот.

Което води до стомашни проблеми, тежки спортни травми и психологични сривове. Справянето с проблема е умереност във всичко.

Източник: Crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.