По-опасна от Ковид ли е болестта „Х“? (Проф. Кантарджиев дава отговор)

https://zdravno.net/bolesti/po-opasna-ot-kovid-li-e-bolestta-h-prof-kantardzhiev-dava-otgovor/126912 Zdravno.net
По-опасна от Ковид ли е болестта „Х“? (Проф. Кантарджиев дава отговор)

Лидерите на най-могъщите държави в света, в Давос, заговориха за болестта „Х“

Генералният секретар на СЗО подчерта за значението на подготовката за тази болест.Държавници и лекари ще се подготвят за да постигнат споразумение със справянето на този общ „враг“.

Става ли въпрос за конспирация и болестта „Х“ по-опасна ли от Ковид? На тези въпроси отговаря бившия директор на Центъра по заразни и паразитни болести, проф. Тодор Кантарджиев.

„Никаква конспирация не е . Още през 2018 година се заговори за болестта „Х“. Трябва да сме подготвени обаче, но това е хипотеза за причиняване на някакво общо заболяване. Най-вероятно се касае за мутация на някакъв причинител на заболяване при животните, което да се прехвърли на човека“, заяви проф. Кантарджиев.

По думите му болестта „Х“ може да бъде вирус или мутирала бактерия, която е устойчива на антибиотично лечение.

И няма някаква конкретна заплаха от пандемия или епидемия, а стои план за действие при бъдеща пандемия, категоричен е  експертът.

„Още преди десетина година казах, че на всеки 5 или 10 години може да възникне някаква болест, която да се превърне в епидемия или пандемия.Инфекциите обикновена възникват от животинския свят и заплашват хората.Възможно е това да стене чрез мутации или по друг начин.Така инфекцията може да придобие глобална заплаха“, допълни проф. Кантарджиев.

Източник: Ретро

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.