Погубва ли бързата храна черния дроб?

https://zdravno.net/bolesti/pogubva-li-barzata-hrana-cherniya-drob/52997 Zdravno.net
Погубва ли бързата храна черния дроб?

Бързата храна вреди на нашия черен дроб

Ако доста често хапваме бърза храна, това поразява черния дроб и вече е доказано със серия експерименти. Опасността се увеличава при затлъстели хора, също и при болните от захарна болест.

Тези, които набавят двадесет на сто от калориите си от вредните храни са изложени от риск да получат безалкохолен омазнен черен дроб.

Пациенти, страдащи от различни метаболитни проблеми, имат по-голяма заплаха от това заболяване, но и останалите не са застраховани.

Ако черният дроб е здрав, тогава той съдържа само пет на сто мазнини в себе си.Дори минималното увеличение на мазнините е възможно да причини омазняване на черния дроб, което не е провокирано от алкохола.

Болестта е  свързана с редица нарушения на метаболизма.

При нея се повишава количеството на мазнини в черния дроб, без да се приема алкохол. Това заболяване е най-често срещаното в света.

Точните причини не са ясни, но има някои фактори, които провокират заболяването. Това са наднормените килограми, както и диабет тип 2, инсулинова резистентност, също и високите нива на холестерол и триглицериди. При някои болни прекомерното наличие на мазнина в черния ни дроб предизвиква болестта   стеатохепатит, която не се причинява от прекомерното пиене.

Ако заболяването не се излекува, може да рецидивира в цироза,чернодробна недостатъчност, дори до опасния и смъртоносен рак на черния дроб.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.