При раздразнено дебело черво! Избягвайте тези храни

https://zdravno.net/bolesti/pri-razdrazneno-debelo-chervo-izbyagvayte-tezi-hrani/136781 Zdravno.net
При раздразнено дебело черво! Избягвайте тези храни

Някои храни дразнят храносмилателният тракт

Тогава страдаме от запек, газове, подуване на стомаха, както и от болезнени спазми. За да избегнете всичко това, не слагайте на трапезата си тези храни.

При синдромът на раздразненото черво шоколадът не е подходящ. Той съдържа кофеин, който дразни червата  и предизвиква дискомфорт.

Кравето мляко, изварата, сиренето и всички млечни продукти са богати на лактоза. Това е вид захар, която може да предизвика дискомфорт на стомашно-чревния тракт.

За хората с раздразнено дебело черво това може да означава увеличаване на болките, подуването и газовете.А това може да ни докара и рак на дебелото черво.

При раздразнено дебело черво спецовете препоръчват да избягвате също така кофеиновите напитки. Кофеинът дразни стомаха и червата, което предизвиква газове, подуване и болките в корема.

Фруктозата, която се съдържа в някои плодове и зеленчуци, както и при плодови напитки, може да предизвика раздразнение на дебелото черво. Затова те също трябва да се избягват.

Зеле, картофи, броколи, къдраво зеле и спанак също трябва да не се консумират при раздразненото дебело черво.

Бобови култури, като боб, нахут, грах са богати на минерали и витамини. Но съдържат още фибри и нишесте, които предизвикват проблеми на хора с раздразнено дебело черво.

При тези симптоми избягвайте и алкохола, който също провокира тези признаци.

Източник: Здраве.то, Crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.