Проф. Кантарджиев: Тези български храни пазят от вируси и настинки!

https://zdravno.net/bolesti/prof-kantardzhiev-tezi-balgarski-hrani-pazyat-ot-virusi-i-nastinki/122617 Zdravno.net
Проф. Кантарджиев: Тези български храни пазят от вируси и настинки!

В сезонът на вирусите и настинките сме

Затова много е важно да се предпазим, но с натурални средства. Проф. д-р Тодор Кантарджиев съветва кои български храни ни пазят от капана на настинките и вирусите.

Експертът съветва да се пазим от кихащи и кашлящи хора, дори от здрави и да стоим на минимум метър разстояние. Да използваме антимикробни кърпички и да си мием често ръцете. Да ни пипаме устата, очите и лицето си, когато сме навън.

Защото, ако сме пипали повърхност, върху която са попаднали преди това капки или частици от заразен човек и ние ще се заразим.

Специалистът съветва да се консумира разнообразна храна. В нея непременно да има цитрусови плодове, както и сезонни зеленчуци. Препоръката на проф. Кантарджиев е да залагаме на традиционната българска кухня и да хапваме кисело зеле и туршии.

Векове наред те са били източник на витамин С и са ни предпазвали от настинки и грип, също така засилват имунитета.Липсва ли ни достатъчно слънце, добре е да взимаме витамин Д, но да не прекаляваме, а само известно време.

Експертът посочи кои храни са имуностимулатори. Това са бялото саламурено сирене, киселото мляко, естествено ферментирали туршии. В тази категория влизат и уникалните български колбаси-суджуци и луканка, препоръчва проф. Кантарджиев.

Източник: Ретро

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.