Революционно! Откриха ваксина срещу рак на белите дробове (Лекува на 90%)

https://zdravno.net/bolesti/revolyucionno-otkriha-vaksina-sreshtu-rak-na-belite-drobove-lekuva-na-90/131262 Zdravno.net
Революционно! Откриха ваксина срещу рак на белите дробове (Лекува на 90%)

Ракът на белите дробове е един от най-разпространените в света

Той отнема повече животи, отколкото рака на дебелото черво, на гърдата и на простатата.Ракът на белите дробове у нас се среща най-често при мъжете и на пето место е при жените.

В България ежегодно от този вид рак се разболяват 4000 човека, като продължителността на живота им е 5 години, защото се открива късно.

Учените направиха революционно откритие. Те разработиха ваксина, а по думите им тя ще бъде на 90%  ефективна. Това съобщи БТА, цитирайки „Мейл онлайн“.

Ваксината носи названието LungVax, в нейното разработване са участвали спецове от Оксфордския университет, института „Франсис Крик“ и Лондонския университетски колеж.

Клетките на рака на белия дроб се оцветяват в червено, заради протеини, наречени неоантигени. Те причиняват мутации в ДНК на клетката.

А ваксината съдържа ДНК, която учи имунната система да различава тези мутирали клетки на рака и да ги убие, като така спира развитието на рака на белите дробове.

По думите на експертите ракът е болест на собственото ни тяло. И за имунната система е трудно да различи нормалното от рака.

В тази връзка да се накара имунната система да атакува рака е едно от най-големите предизвикателства в съвременните изследвания на рака.

Затова изследванията за ваксината продължава и ще бъдат произведени първите 3000 дози, като се започва с клинични изпитания.

Източник: Ретро

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.