След Ковид: Коя е най-голямата зараза у нас и по света?

https://zdravno.net/bolesti/sled-kovid-koya-e-nay-golyamata-zaraza-u-nas-i-po-sveta/130613 Zdravno.net
След Ковид: Коя е най-голямата зараза у нас и по света?

В момента една от най-големите зарази е морбили

Морбили е дребна шарка и  е остро инфекциозно заболяване. Тя  е една от най-заразните болести. От година-година и половина болестта носи много притеснения в страните от Евросъюза. Но у нас не се наблюдава епидемия, успокои доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

По думите му причината за това е навреме проведената ваксинация, както и липса на условия за развитие на болестта.

Специалистът твърди, че у нас заболеваемостта от коклюш е по-голяма в сравнени ес миналата година. Коклюшът или магарешката кашлица се диагностицира по-трудно.

При тази болест диагноза трудно се поставя, освен това заболяването се среща както при имунизирани, така и при тези, които не са ваксинирани.

Коклюшът се причинява от бактерии  и се лекува с антибиотици, докато грипът се причинява от вируси. При него рязко се вдига температура, докато при коклюша се забелязва след упоритата кашлица.

От миналата година в Европа са се възродили някои позабравени болести като дифтерия, коклюш, варицела и морбили. Причината е струпване на големи групи хора на едно място, отпадане на мерките за защита, неимунизирани деца.

Доц. Кунчев иска да има задължителна ваксина срещу варицела. Но лекарите се двоумят, защото това е една от най-леките шарки.

Източник: Телеграф.бг

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.