Учени алармират: Откриха нов вид опасна деменция!

https://zdravno.net/bolesti/ucheni-alarmirat-otkriha-nov-vid-opasna-demenciya/130815 Zdravno.net
Учени алармират: Откриха нов вид опасна деменция!

Учените откриха нов вид деменция

Освен че се оказа много разрушителна, тя е  и доста добре разпространена. Заболяването има признаци като при Алцхаймер, само че механизмът й е коренно различен.

При този нов вид деменция се открива натрупване на определен вид белтък в мозъка. При мащабно проучване с 6300 доброволци от пет държави, като САЩ,Австрия, Финландия, Англия и Бразилия, мозъчни промени са открити при четиридесет на сто от по-възрастните пациенти и над петдесет процента  у тези, които са болни от Алцхаймер.

Над тринадесет изследователски центъра били ангажирани с проучването. И на база аутопсии, генетични и клинични данни те открили следните резултати.

В повече от една трета от мозъците на болните хора открили загуба на памет, също така празнини в мисленето и разсъжденията. Резултатите били публикувани в специализирани медицински списания.

Болестта може да започне при хора на възраст от 65 години  и с възрастта риска нараства още повече.

Експертите подозират и наследствени фактори, които влияят на развитието на болестта. Според проучването калиевият канал е ключов момент за поддържане на нервните клетки. Влияние оказва и околната среда, предполагат спецовете.

Източник: Ретро

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.