Ужас! Атакува ни коктейл от грип, вируси и коронавирус

https://zdravno.net/bolesti/uzhas-atakuva-ni-kokteyl-ot-grip-virusi-i-koronavirus/125297 Zdravno.net
Ужас! Атакува ни коктейл от грип, вируси и коронавирус

Цяла амалгама от заразни болести ни атакува тази зима

Лекарите алармират, че вече може да говорим за грипна вълна. Грип, коронавирус и цяла гама от респираторни заболявания оставиха на легло 6000 болни след празниците. За това алармират от Националния център по заразни и паразитни болести.

Симптомите са различни. Варират от кашлица и висока температура, до разстройство и повръщане. Сред най-засегнатите са най-малките деца.

Увеличават се всички респираторни заболявания, което ще продължи месец-два. В подем са грип, както и Ковид-19, твърдят спецовете.

Лекарите очакват циркулацията на грипа да се засили, като пикът се очаква в края на януари и началото на февруари. През зимата ни атакуват щамовете“Виктория“, „Уисконсин“ и „Дарвин“. Последният щам ще се разпространява по-нашироко, защото малко хора са се срещали с него и нямат имунитет срещу този патогенен вирус.

Поне осем вирусни инфекции атакуват децата тази зима. Педиатрите отчитат бум на вируси, които атакуват горните дихателни пътища и белите дробове.

Броят на лечение от Ковид е увеличен и в сравнение с болните от грип съотношението е все още 5:1, в полза на коронавируса.

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му картината ще се промени в следващите седмици. Защото грипа е доста динамичен и заразява в затворена среда много по-бързо от Ковид.

Източник: Ретро

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.