Вредни или полезни са картофите? Ново проучване дава отговор

https://zdravno.net/bolesti/vredni-ili-polezni-sa-kartofite-novo-prouchvane-dava-otgovor/129089 Zdravno.net
Вредни или полезни са картофите? Ново проучване дава отговор

Картофите са храна, около която много се шуми

Вредни или полезни са картофите, умуват спецовете. Но американско изследване дава отговор на този щекотлив въпрос.

Картофите сериозно може да навредят на здравето, ако ги изключите от менюто си, гласи то. Причината е, че ще имате недостиг в организма си на витамините В,С и калий.

Според битуващото мнение консумацията на този продукт води до наднормено тегло, проблеми със стомашно-чревния тракт, както и до диабет.

Авторите на изследването стигнали до извода обаче, че подобни действия може да навредят сериозно на здравето ни.

За да докажат тезата си, изследователите провели проучване с две група доброволци. Едните приемали нишестените зеленчуци, другата ги замествала със зърнени храни.

Спецовете установили, че при този режим на хранене, когато картофите липсват, калият, витамин В6 и витамин С, както и фибрите драстично намалели.

Експертите отбелязват, че картофите, както и зърнените храни са богати на въглехидрати. Тези две хранителни продукти не са взаимнозаменяеми, нито могат да се квалифицират като вредни или полезни. Учените стигнали до следния извод.

Храненето, което е балансирано, с определен калориен баланс, е много добър вариант за стройно тяло, както и за добро здраве.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.