Японски учени: Правилото „5 секунди“ пази от Ковид и грип

https://zdravno.net/bolesti/yaponski-ucheni-praviloto-5-sekundi-pazi-ot-kovid-i-grip/122613 Zdravno.net
Японски учени: Правилото „5 секунди“ пази от Ковид и грип

В сезонът на респираторните болести сме

Нападат ни и нови варианти на Ковид, алармират медицинските власти.Заразяването с вируси, които се предават по въздушно-капков път, включително и Ковид, става в рамките па пет секунди.И то от източника на заразата, алармираха японски учени.

В тази връзка те съветват да се вземат предпазни мерки. И те са да се задържи дъхът за известно време, също така да се отдалечим максимално далеч от източника на заразата.

Тези мерки може да ни предпазят от заразата.Група японски учени са разработили правилото на петте секунди, които ни предпазват от респираторни болести, също така от различните щамове на коронавирусната инфекция.

Спецовете са изследвали скоростта на движението на частиците, които се отделят при говорене и дишане.Вероятното време, през което човек може да се зарази от източника на заразата се оказаха пет секунди. Резултатите от изследването са публикувани в известно научно издание.

Най-плашещото е, че заразяването може да се случи като на чист въздух, така и в затворени помещения.Но инфекцията настъпва по-бързо в затворени помещения, които са вентилирани.

По време на проучването са използвани прецизни средства и инструменти, които посочват пътя на движение на течните молекули.На базата на данните учените препоръчват да се задържа дъха и да се стои далеч повече от метър разстояние от източника на заразата.

Източник: Ретро

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.