За каква опасна болест сигнализира упоритата кашлица?

https://zdravno.net/bolesti/za-kakva-opasna-bolest-signalizira-uporitata-kashlica/53866 Zdravno.net
За каква опасна болест сигнализира упоритата кашлица?

Ако кашляме отвреме-навреме, това не е опасно

Но една постоянна и упорита кашлица може да е сигнал за опасна болест. Например, ако кашлицата е постоянна и трае повече от  месец, това може да алармира за опасната болест туберкулоза.

Такава може и да е кашлицата, позната като „тютюнджийска“.

В такъв случай не бива да игнорираме този симптом, съветват експертите.

Защото опасността е голяма. Дори храчката да е изсъхнала, ако човек е болен от туберколоза, туберкулозната бактерия може да остане до седмица в нея. Затова хората не бива да храчат или плюят по улиците, защото така може да заразят не само много хора, но и деца.

В момента Ковид нанесе не само щети на здравето, но и други поразии. Защото хората се отучиха да търсят лекарска помощ навреме, което категорично рекушира на здравето ни.

Това заболяване е инфекциозно, което поразява най-вече белите дробове.Туберкулозата може да засегне и други органи и системи, като лимфи, очи, кожа, сърце, кости и други.

Причинителят е бактериалната бактерия, изключително устойчива на външни влияния. Тя се задържа дълго не само в храчките. В тъмни и помещения, които не се проветряват, може да съществува и до три години.

Но не при всяко попадане не туберкулозната бактерия в тялото ни, може да ни разболее. Това зависи от съпротивителните сили на организма.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.