Защо е важно да изследваме костната си плътност?

https://zdravno.net/bolesti/zashto-e-vazhno-da-izsledvame-kostnata-si-platnost/137240 Zdravno.net
Защо е важно да изследваме костната си плътност?

Превенцията на костната плътност е от изключителна важност

Това се прави с цел да се открие навреме болестта остеопороза. Което означава по-малко костна маса и сила. Това заболяване отслабва плътността на костите и ако го имате, има голям риск от внезапни фрактури на костите.

Болестта често протича без никакви симптоми и болка  и  се открива, когато отслабените кости причиняват фрактури.Счупванията са най-често на бедрата, китката и гръбначния стълб.

Смята се, че около 200 милиона хора по света страдат от остеопороза. Тя е отговорна за повече от два милиона фрактури по света, като бройката нараства.

До 30 –годишна възраст изграждаме повече костна маса, отколкото губим. Но след 35 години разграждането на костите нараства и ние губим костна маса. Но най-голям риск от развитие на остеопороза имат жените над 50-годишна възраст, особено след менопаузата.

Обикновено симптоми за остеопорозата няма, затова се нарича тиха болест. Но трябва да обърнем внимание на някои неща.

Ако губим височина, навеждаме се напред или назад, имаме недостиг на въздух, заради компенсирани дискове. Също така болки в кръста и риск от увеличаване на фрактурите сигнализират за болестта.

Може да се изследва костната плътност с редица съвременни методи. Те са лесни, безболезнени и дават точна диагноза на заболяването, а лекарите предписват необходимото лечение, за да не прогресира болестта.

 Източник: Crimesbg.com

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.