Воден крес? Този листен зеленчук прави чудеса за здравето

https://zdravno.net/narodna-medicina/voden-kres-tozi-listen-zelenchuk-pravi-chudesa-za-zdraveto/142105 Zdravno.net
Воден крес? Този листен зеленчук прави чудеса за здравето

Този зеленчук е известен като най-здравословния в света, но е малко познат у нас

Малцина  у нас го консумират и то рядко, той обаче носи невероятни ползи за здравето ни. Много лекари го препоръчват като задължителна добавка към ежедневното хапване.

У нас растението е познато като воден крес. Това е зеленолистно водно растение, чиито цветове и листа са ядливи.

Но е със специфичен вкус и притежава много здравословни ползи за организма. Произходът на растението  е от Европа и Азия, където вирее в езера и потоци.

Заради богатото съдържание на антиоксиданти  е наречено „най-здравословното растение на света“.

Мощните съединения защитават клетките от увреждане, причинени от свободните радикали. Помагат за преждевременното стареене, пазят от различни хронични заболявания.

Водният крес съдържа калций, витамин С, също така желязо, който помага да се пренася ефективно кислорода в кръвта. Този листен воден зеленчук се грижи за здравето на сърдечно-съдовата система, както и за когнитивните способности.

Високото съдържание на антиоксиданти помага да се освобождава тялото от токсини и причинява диуретичен ефект.Водният зеленчук влияе положително на храносмилателната система, като стимулира производството на храносмилателни ензими.

Широко се използва в кулинарията, има пикантно солен вкус, може да се използва при сандвичи, различни ястия или за добавка към зелени сокове и смутита.

Източник: Crimesbg.com

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.