Защо чаят не бива да се пие без захар?

https://zdravno.net/narodna-medicina/zashto-chayat-ne-biva-da-se-pie-bez-zahar/139439 Zdravno.net
Защо чаят не бива да се пие без захар?

Много дискусии се водят между учени дали чаят да се пие със захар или не

Напитката заема второ място по популярност след водата.

Чаят е познат преди 4000 години. Той може да бъде ободряващ или успокояващ, да нагарча или да сладни.

Горещият чай може да се пие през зимата, за да ни стопли,  а студеният чай може да ни разхлади през топлите летни дни, дори по-добре от останалите напитки.

Но  и досега спецовете спорят дали чаят да се пие със захар или напротив. Според някои експерти чаят със захар има няколко предимства пред останалите.

Сладкият чай ни одобрява, понеже повишава нивата на кръвната захар. Ако сте слаби или замаяни добре е да прибавите към горещата си напитка захар.

Захарта може да подобри по-слабият чай, а при горчивият да парира горчилката.Това важи за някои черни чайове, както и при някои запарки.

Запарката с черен чай трябва да се пие внимателно, защото е силна. Може да навреди при хора с високо очно налягане.

Прекомерната употреба на чай може да доведе до дехидратация. За да се избегне това  е добре да се пие горещата напитка с чаша вода.

Черният и зелен чай съдържат танини и кофеин, които ни държат будни. Затова спецовете съветват да не ги пием преди лягане, както и ако страдаме от безсъние.

Източник: Crimesbg.com

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.