БОДК призовава да насочим вниманието си към сериозния дефицит на кръводарители

https://zdravno.net/zdravni-novini/bodk-prizovava-da-nasochim-vnimanieto-si-kam-seriozniya-deficit-na-kravodariteli-2/135839 Zdravno.net
БОДК призовава да насочим вниманието си към сериозния дефицит на кръводарители

На Световния ден на доброволния кръводарител, БОДК призовава да насочим вниманието си към сериозния дефицит на кръводарители, към непрестанно нарастващата нужда от кръв и да обединим усилията си за справяне с множеството предизвикателства в световен и локален аспект

 

БОДК е единствената българска организация, чиято дейност е отразена в официалния доклад на Европейската комисия “Blood Donation in The EU: Exploring Behavioral Insights For Innovative Interventions”, който предоставя най-актуалния преглед на кръводаряването в страните от ЕС.

14 юни е денят, на който светът за 20-ти път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за здравето и благополучието на милиони хора.

Датата е рождената дата на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, който в началото на 20 век открива системата на кръвните групи „А-В-0“, и е символично  избрана от Световната Здравна Организация като признание към огромната стойност на великото откритие, донесло му Нобелова награда и спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи.

Организации и общности в цял свят полагат усилия за изграждане на култура на безвъзмездно и доброволно кръводаряване в името на това да има достатъчно налична  безопасна кръв за здравеопазването. У нас Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК) е първото и единствено изцяло доброволческо сдружение, което предоставя помощ и информация, свързана с кръводаряването; работи за насърчаване и популяризиране на редовното, анонимно и доброволно кръводаряване и подкрепя и организира акции, обучения и информационни кампании.

Всяка година Световният ден на доброволния кръводарител има свое специално послание - тази година то събира в себе си големия смисъл на всички послания – „20 години празнуваме дарителството: Благодарим Ви, кръводарители!“. 20-ата годишнина от официалното честване на Световния  ден на доброволния кръводарител е отлична възможност да благодарим на кръводарителите по целия свят за тяхната животоспасяваща съпричастност към нуждата на пациентите, както и да им благодарим за незаменимия принос към доброто функциониране на системата на здравеопазването.

 

За България е критично важно да насочим вниманието си към сериозния дефицит на кръводарители, към все по-нарастващата нужда от кръв и да обединим усилията си за справяне с множеството проблеми и предизвикателства в световен и локален аспект.“ - казва Стефка Попова-Лазарова, председател на БОДК – „Сред най-сериозните от тях са демографските проблеми, ранната заболеваемост, драстичният недостиг на кадри, недостатъчното финансиране и неоптимизираното разходване на средствата, липсата на образователни програми и за съжаление - наложените порочни практики и ширещото се сериозно невежество по темата.“

Ежедневна част от дейността на БОДК е да помага за спешни случаи посредством „Дари кръв“ – мобилно приложение за взаимопомощ. Потребителите могат да потърсят помощ чрез спешен призив за набиране на кръводарители, да окажат помощ, да получават известия както за спешни призиви, така и за кампании за доброволно кръводаряване, да разберат къде могат да дарят кръв или да се свържат с БОДК. Съществен момент е липсата на пряк контакт между даряващите кръв и нуждаещите се от нея, което преодолява рисковете от злоупотреби с нуждата и възпрепятства възможността да се поискат пари срещу дарената кръв. Приложението е част от цялостна административна система, която се поддържа и администрира изцяло от доброволци-членове на БОДК и предоставянето на помощ чрез нея е доброволно и безвъзмездно. Само за последната година през приложението са проведени над 500 успешни акции за спешна помощ, от които около 35% с търсене на конкретна кръвна група и над 85% с търсене за конкретен регион от страната. Призивите за помощ са се увеличили с 61% спрямо предходната година, като  всеки призив се проверява и потвърждава за автентичност, коректност и актуалност.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.