Диетолози: Храни, богати на витамин К, са опасни за възрастните

https://zdravno.net/bolesti/dietolozi-hrani-bogati-na-vitamin-k-sa-opasni-za-vazrastnite/123627 Zdravno.net
Диетолози: Храни, богати на витамин К, са опасни за възрастните

Храни, богати на витамин К или наситени трансмазнини, са опасни за възрастните хора

С напредване на възрастта е добре да си подбират храните. Така се удължава живота си, твърдят експертите. Опасни за тях са храните, богати на витамин К. Той се съдържа в листните зеленчуци, най-вече в магданоза.

Този листен зеленчук има свойството да повишава съсирването на кръвта. А повишаване на съсирването води до тежки съдови проблеми, като запушване на вени и артерии, които носят неблагоприятни последствия като инфаркти и инсулти.За това алармират лекарите.

Освен в него, най-много витамин К се съдържа в яйцата, също и в спанака. Експертите съветват хора в напреднала възраст да не консумират много храни, богати на трансмазнини.

Това са кренвиршите, храни с маргарин,чипсове, както и много бързи храни. И освен това трябва да се внимава с храни,които съдържат повече сол или захари. Такива храна също води до съдови проблеми, които пречат на дълголетието.

Пречка за дълъг живот са и обработените местни продукти, защото те съдържат натриев нитрат, който може да причини и рак.

Рискът от ракови тумори се увеличава и от други добавки в готовите продукти, като консерванти оцветители и вещества, засилващи вкуса. В резултат на тях в тялото им се образуват масово свободни радикали.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.