Кафето засилва физическата активност!Още ползи за тялото

https://zdravno.net/bolesti/kafeto-zasilva-fizicheskata-aktivnostoshte-polzi-za-tyaloto/119253 Zdravno.net
Кафето засилва физическата активност!Още ползи за тялото

Кафето носи неподозирани ползи за организма ни

Топлата напитка ни ободрява, може да повиши мускулната ни маса, също така да подобри здравината на мускулните ни клетки.

Учените установили, че хората, които обичали да пият кафе и чай на средна възраст, по-нататък в годините имат физическа издръжливост в по-късните си години.

Затова те провели експеримент, за да видят каква е физическата им издръжливост, енергията им, както и възможността да потеглят и да ходят веднага, без да имат каквито и да са проблеми.

Изследването било проведено на три етапа, като то продължило няколко години.Оказало се, че голям процент от възрастните хора, които пият кафе всеки ден, повишават физическата си активност и издръжливост повече от петдесет на сто, в сравнение с тези, които пиели кафе по-рядко или изобщо избягвали тази напитка. Почти положителен ефект имало и при възрастни хора, които пиели и чай.

Но експертите се нуждаели от допълнителни проучвания, за да  разберат дали кофеинът влияе пряко на физическата активност или има и допълнителни вещества, които пряко стимулират активността.

Чаят и кафето са богати на биоактивни вещества, на полифеноли, антиоксиданти, както и на такива, които имат противовъзпалителни свойства. Те са свързани с понижаване риска от заболявания, на физическа слабост, болести на сърцето, диабет, наднормено тегло, невродегенеративни болести и др.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.