Кога високото кръвно налягане може да ни причини инсулт?

https://zdravno.net/bolesti/koga-visokoto-kravno-nalyagane-mozhe-da-ni-prichini-insult/117411 Zdravno.net
Кога високото кръвно налягане може да ни причини инсулт?

Високото кръвно налягане и изключително опасно и трябва да се следи

Хипертонията може да ни причини инсулт, затова трябва редовно да следим за кръвното си и да си взимаме лекарствата.

Но има случай, когато високото кръвно налягане може да ни причини мозъчен удар, като опасността е гарантирано огромна. Това се случва най-често, когато хипертониците са в легнало положение. Това са установили харвадските учени след серия изследвания.

В експеримента участвали 11000 човека. В хода на изследването се установило, че когато хипертониците са в легнало положение вероятността да развият сърдечно-съдови болести и да ги застигне инсулт  е голяма.

В сравнение с тези, които са в седнало положение.По преценка на учените в това положение-легналото, вероятността да увеличим риска от сърдечни болести е 1,6, а от мозъчен удар-1,8 пъти.

Експертите установили и друга интересна закономерност. При хора, които не страдали от високо кръвно налягане, но от време-навреме вдигат стойностите на кръвното си, също били застрашени от инсулт в легнало положение.

Затова съветът на експертите е следния. Да се измерва кръвното налягане, когато лежим по гръб. Защото тогава най-много сме застрашени от болести на сърцето, както и от мозъчен удар.

 

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.