Кой и защо трябва да се откаже от любимите пържени картофи?

https://zdravno.net/bolesti/koy-i-zashto-tryabva-da-se-otkazhe-ot-lyubimite-parzheni-kartofi/136655 Zdravno.net
Кой и защо трябва да се откаже от любимите пържени картофи?

Консумацията на картофи може да е рискова за здравето ни

Това твърди диетоложката Елена Соломатина. Причината се корени във високия гликемичен индекс. Това е способността на храната да повишава кръвната захар.

Повиши ли се глюкозата, това оказва разрушителен ефект върху кръвоносните съдове и може да ги увреди, понеже причиняват възпаление. После холестеролът се утаява и може да образува атеросклеротични плаки.

Причината е,че някои кръвни протеини започват да се отлагат по стените на кръвоносните съдове и потокът на кръвта се нарушава. И всичко завършва с кръвни съсиреци.

Поради тази причина експертите съветват този зеленчук да не се консумира от възрастните хора, както и от тези, които имат проблеми със здравето, включително и болните от диабет.

По думите на д-р Соломатина най-полезен е зеленчукът да се консумира варен или печен, но не и  пържен. Защото така гликемичният индекс не се повишава.

На базата на редица проучвания е установено, че младите картофи съдържат по-големи количества витамин С, както и минерали. В тази връзка те се считат за най-здравословни за възрастните хора. Те са много богати и на калий, много полезен за сърдечно-съдовата система.

Източник: Здраве.то, Crimesbg.com

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.