Лош ген може да ни докара сериозен проблем при пиенето на кафе

https://zdravno.net/bolesti/losh-gen-mozhe-da-ni-dokara-seriozen-problem-pri-pieneto-na-kafe/123629 Zdravno.net
Лош ген може да ни докара сериозен проблем при пиенето на кафе

Според проучванията човек може да приеме по 400 милиграма кофеин на ден

Това е равно на пет до шест чаши кафе. Безспорно тази черна напитка е полезна, защото тонизира, стимулира мозъка, подобрява настроението, активира някои ензими, детоксикира, действа като антиоксидант.

Но в други случаи кафето може да повиши кръвното налягане, да причини тахикардия и безсъние.

В допълнение одобряващия ефект може да е временен  и след това идва сънливостта. А  и е възможно да се пристрастим към кафето.

Но коя е ппичината някои хора спокойно да пият по няколко чаши кафе на ден и да се чувстват превъзходно, а при други дори една чашка може да повиши кръвното налягане и да ни докара тахикардия?

Учените са установили, че виновен за това е ензима цитохром. Той е отговорен за метаболизма на кофеина в нашето тяло. Ако има аномалии в него и в неговия ген, тогава кръвното се повишава, идва и тахикардията. Но щом той е нормален, кафето дори става полезно. Например намалява риска от инфаркт на миокарда.

Значи констатацията е, че за всичко „вина“ има лошия ген. Защото при известни генетични аномалии функцията на ензима се нарушава и метабилизма на кофеина се забавя.

В такъв случай не бива да пиете кафе в големи количества.Тогава е добре да смените кафето с други напитки.В такъв случай, ако пиете кафе в големи количества, например по 4 чаши на ден, рискът от инфаркт се увеличава. Това се наблюдава средно при един на всеки 8-9 човека.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.