Нисък хемоглобин? Ето какво да направите

https://zdravno.net/bolesti/nisak-hemoglobin-eto-kakvo-da-napravite/133309 Zdravno.net
Нисък хемоглобин? Ето какво да направите

Спадане на нивата на хемоглобина е опасно

Това състояние може да бъде причинено от липса на желязо или на витамин В12.

Хемоглобинът е  в основата на червените кръвни телца, които са най-важните елементи на кръвта. Активността ни и дори външния ни вид зависи от хемоглобина.

За да поддържате нормално ниво на хемоглобина, трябва да се осигури достатъчно желязо в кръвта. Недостигът на желязо може да се допълни не само от хапчета, но и чрез храната.

Колкото повече е дефицитът на желязо в кръвта и колкото по-малко се доставя желязо чрез храната, толкова сме по-застрашени от анемия.

По време на лечението често се предписват големи дози витамин В 12. Затова трябва да се проверят запасите на желязо, както и да се проследят нивата на феретин.

Това е водоразтворим протеин, който показва колко ефективно се усвоява желязото, казват експертите.Ако желязото в кръвта намалее, тогава тя започва да пренася по-малко кислород до органите.

Тъканите изпитват кислороден глад, чувстваме замаяност, задъхване, припадък и дори болки в сърцето.

По време на бременност нивата на хемоглобина са важни. При децата, по време на растеж, нуждата от желязо се увеличава рязко.

Липсата му води до замаяност, невъзможност за усвояване на учебния материал, нарушено развитие. Желязо съдържат много храни като черен дроб, мед, цитрусови, домати, чушки, месо, риба, морски дарове и др.

Източник: Здраве.то

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.