Първа помощ при инсулт: Три прости стъпки за спасяване

https://zdravno.net/bolesti/parva-pomosht-pri-insult-tri-prosti-stapki-za-spasyavane/130730 Zdravno.net
Първа помощ при инсулт: Три прости стъпки за спасяване

Инсултът е много опасен  и често завършва с фатален край

Но ако се помогне през първите три часа, при мозъчен удар, може да се оцелее. Затова е много важно да се знаят тези три първи стъпки, за да се помогне при това опасно болестно състояние.

 Ако се съмнявате, че човека е получил мозъчен удар, трябва да направите следното.

Помолете човека да се усмихне.Обърнете внимание на лицето му. Ако едната страна остане неподвижна, а другата се мести, това означава, че човека е получил мозъчен удар.

Асиметрията се наблюдава заради нарушеното мозъчно кръвообращение.

Опитайте се да говорите с човека. Кажете му някаква проста фраза и го помолете да я повтори. При инсулт ще забележите, че речта му е затруднена и той не може да повтори думите или изречението.

Помолете го да повдигне и двете ръце едновременно. Ако има мозъчен удар, тогава едната не може да се вдигне или отива встрани.

Това е индикатор, че човека е получил мозъчен удар.Другите симптоми са силно главоболие, гадене, повръщане, замаяност, нарушена координация на движенията.Може да има и нарушено зрение, както и дезориентация.

При наличие на тези симптоми обърнете се за линейка. Поставете болния в хоризонтално положение, ката главата и шията да са по-високо от торса, а шията да не се прегъва.

Източник: Crimesbg.com

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.