Потите се прекомерно? Ето за какви болести алармира

https://zdravno.net/bolesti/potite-se-prekomerno-eto-za-kakvi-bolesti-alarmira/123565 Zdravno.net
Потите се прекомерно? Ето за какви болести алармира

Изпотяването е необходимо за охлаждане на тялото

В горещите летни дни то дори е задължително и е напълно нормално.Затова потенето е неприятно и миризливо, но пък е необходимо за нормалното функциониране на тялото.

Но прекомерното изпотяване при умерени температури навън може да е сигнал за сериозни здравословни проблеми. Това състояние е познато още като хиперхидроза. То алармира за сериозни заболявания.

Докторитие разчитат две състояния на обилно потене. Изпотяване, при което се облива с пот цялото тяло и когато се изпотяват  само отделни части по тялото, като под мишниците, дланите на ръцете или краката.

Общата хиперхидроза може да е признак за няколко сериозни болести. Като например диабет, за наличие на лимфни тумори, ангина пекторис, също така на повишена функция на щитовидната жлеза.В допълнение честото изпотяване се появява при менопаузата, както и при наднорменото тегло.

Изпотяването и то прекомерното, може да се дължи и на прекаляване с алкохола, може да се породи от приема на антидепресанти, както и на антибиотици, поради промяна в чревната микрофлора.

Все пак това състояние не бива да се подценява.В такъв случай трябва да се потърси медицинска помощ или поне консултация със специалист.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.