Солта или захарта повишават повече кръвното налягане?

https://zdravno.net/bolesti/solta-ili-zaharta-povishavat-poveche-kravnoto-nalyagane/54913 Zdravno.net
Солта или захарта повишават повече кръвното налягане?

Хипертонията е провокирана от консумацията на повече сол

Но според спецовете отказът на сол няма да ни избави от високото кръвно налягане.Защото причината за хипертония са други и нямат общо със солта.

Солта задържа течности и това води до по-високи стойности на налягането в артериите.Само че нашето тяло има в запас доста помощни механизми, които нормализират това покачване.

Щом хапнем нещо солено, солта се разпределя, като се изкарва или чрез бъбреците, или с потта. Дишането също ни помага, защото в това упражнение се включват и белите дробове.

Те също са отделителен орган, което често се забравя от много хора.Според спецовете неправилно е да се мисли, че захарта също не задържа течности. И е необходима също много вода, за да се неутрализира нейното лошо влияние.

От менюто, ако се изключат сладките неща и тестените изделия, тогава кръвното се нормализира. Това твърдят спецовете.

В това число мед, захар, макарони, каши, картофи, както и хляб, ориз и други въглехидрати, тогава кръвното налягане се нормализира.

В такъв случай солта действа доста по-слабо на повишаване на кръвното налягане. Много по-пагубно влияние оказва захарта и храни, с по-високо съдържание на глюкоза.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.