Тези „неочаквани“ храни са табу за диабетиците

https://zdravno.net/bolesti/tezi-neochakvani-hrani-sa-tabu-za-diabeticite/129056 Zdravno.net
Тези „неочаквани“ храни са табу за диабетиците

Сладките напитки и подсладените храни са табу за страдащите от диабет

Но ако искате да се лекувате от диабет тип 2 има и храни, които не влизат в този списък, но все пак са опасни и повишават кръвната захар, познати като „неочаквани храни“.

Лекарите предупреждават, че киселото мляко с плодов вкус е една от храните, които хората с диабет трябва да избягват да консумират.

Другите храни, които също са табу са белият хляб, белият ориз, както и сушените плодове.

Не обаче всички плодове са вредни за болните от захарна болест, категорични са лекарите.

Докато сушените плодове не са подходящи за диабетици, заради това, че повишават кръвната захар, гроздето например е отлична храна, заради наличието на фибри в този плод.

Фибрите забавят процеса на храносмилане, което от друга страна помага да се контролира кръвната захар. Храни като боб, броколи, авокадо и ябълки са отлични източници на фибри.

Но има храни, които експертите препоръчват да се хапват повече от останалите.

При диабетиците те препоръчват да се набляга на бяло месо, с което да се избягват наситените и транс-мазнините. Зеленчуците също са в основата на здравословното хранене.

Те са богати на витамини, минерали, както и на фибри.

Източник: Здраве.то

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.