Учените отговарят: Има ли риск от продължителното седене?

https://zdravno.net/bolesti/uchenite-otgovaryat-ima-li-risk-ot-prodalzhitelnoto-sedene/131842 Zdravno.net
Учените отговарят: Има ли риск от продължителното седене?

Продължителното седене носи много вреди на здравето

Обездвижването, което е характерно за съвременния начин на живот,увеличава риска от болести на сърцето, също така може да доведе до ранна смърт.

Според редица проучвания ежедневните упражнения, в рамките на петнадесет до половин час, противодействат на тези заболявания.

Освен това редовните почивки, както и допълнителната физическа активност са много ефективни за подобряване качеството на здравето.

Според изследване, в което участвали около половин милион хора, в продължение на 13 години, при което хората седели продължително време, се увеличил риска от смъртност с 16 на сто, а рискът от сърдечно-съдови болести  се завишил с 34 на сто.

Обаче при редуване на седящо и неседящо положение не се наблюдавало завишаване на риска от тези заболявания.

Освен това лекарите подчертават, че седящият начин на живот води още до още куп здравословни проблеми, като затлъстяване, сърдечни болести, както и диабет.

В тази връзка те предлагат, за да се избегнат тези опасни последици от заседналия начин на живот,  да ставаме и да правим кратки разходки по време на работа, при която седим по-дълго време.

Съчетаването на половин часовото седене с физическа активност подобряваме значително здравето.

Източник: Здраве.то

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.