Защо хималайската сол ни разболява?

https://zdravno.net/bolesti/zashto-himalayskata-sol-ni-razbolyava/110655 Zdravno.net
Защо хималайската сол ни разболява?

Полезните качества на хималайската сол са силно преувеличени

Хималайската сол дори може да вреди на нашето здраве. Това твърдят спецове. По думите им хималайската сол съдържа десет пъти по-малко йод от българската.

Много години розовата сол бе рекламирана като много полезна и то не само у нас, но и в чужбина.

Но всичко това е прехвалено, категорични са експертите.Йодът в солта е много важен елемент. Той  е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.Йодът не се синтезира в човешкото тяло. Щитовидната жлеза извлича йод от кръвта.Организмът извлича около шестдесет на сто йод от месни продукти, тридесет на сто от растителната храна и останалата част от водата.

В българската йодирана сол има в пъти повече йод, отколкото у хималайската сол. Разликата е голяма. Йодирането на солта е доста прост метод. Йодирането на солта се прави от десетилетия, когато група учени установяват дефицит на йод в част от българското население.Предозирането с йод пък не се срещу толкова често, твърдят спецовете.

Трябва да се изяде голямо количество сол или орехи, за да се получи предозиране, успокояват спецовете.

Щипка сол няма как да се отрази пагубно на тялото ни. А районът на Хималаите е един от регионите, където има дефицит на йод.Затова само с консумацията на розовата сол сериозно вредим на здравето си.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.