Защо захарта вреди на мозъка и на настроението ни?

https://zdravno.net/bolesti/zashto-zaharta-vredi-na-mozaka-i-na-nastroenieto-ni/127943 Zdravno.net
Защо захарта вреди на мозъка и на настроението ни?

Захарта носи наслада и удовлетворение, но ни кара да я консумираме пак и пак

Но тя определено влияе на мозъка и на когнитивните ни способности.Захарта ни дава мигновена сладост и ни кара да се чувстваме добре.

Към нея се пристрастяваме моментално и затова консумираме все по-големи количества от нея.

Честото хапване на сладки неща ни предизвиква хронично възпаление  и води до влошаване на възможността на мозъка да приема и обработва информацията.

Заради освобождаването на допамин, за кратко може да се повиши настроението и енергията, но след това настъпва срив. Следва влошаване на настроението, депресия, започвате да се чувствате уморени и стресирани.

Стават и промени в настроението. Тревожност и депресия се сменят с временно облекчение. Това са етапите, които ни дава засиленият прием на захар и на сладки неща.

Прекомерната употреба на захар може да повиши депресията, вследствие на възпаленията в тялото и води до влошаване на психичното ни здраве.

Нездравословното хранене с повече захар може да доведе до влошаване на паметта, взимане на решения, както и трудности при фокусирането.

Захарта действа на центровете на мозъка подобно на пристрастяващите вещества, което оказва влияние на психичното здраве.

 Източник: Факти.бг 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.