Изненадата е голяма!Ето как да удължите живота си с минимум 10 години

https://zdravno.net/zdravni-novini/iznenadata-e-golyamaeto-kak-da-udalzhite-zhivota-si-s-minimum-10-godini/54260 Zdravno.net
Изненадата е голяма!Ето как да удължите живота си с минимум 10 години

Всеки знае какво да прави, за да има здравословен и дълъг живот

В това се включва здравословното хранене, както и спортните дейности и физическото движение. Но според редица научни експерименти има още няколко фактори, които увеличават продължителността на живота ни. И то с десетина и повече години.

Според известен невролог именно изкуството може да удължи живота ни  и то с десетина години. Ако ежедневно се занимавате с различни видове изкуство, тогава може да намалите стреса, да укрепите физическото си и психическо здраве, както и да подобрите учебния процес.

И не е нужно да се специалист в която и да е артистична дейност.

Това разкриват редица научни статии ,събрани в специална книга. Те посочват каква е ролята на изкуството за здравето на мозъка.

В книгата се дава пример с мъж, който е страдал от Алцхаймер. След като слушал любимите си песни, той разпознал сина си за първи път. Това се дължи на факта, че музиката действа на няколко центрове в мозъка. Те стимулират слуховата кора, центъра на емоциите и на паметта.

За да се увеличи положителния ефект от изкуството, авторите на книгата съветват хората да се занимават  поне половин час или 45 минути на ден. Така артистичната практика увеличава и продължителността на живота ни.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.