По-бели зъби? Да, но задължително под контрола на специалист

https://zdravno.net/zdravni-novini/po-beli-zabi-da-no-zadalzhitelno-pod-kontrola-na-specialist/114919 Zdravno.net
По-бели зъби? Да, но задължително под контрола на специалист

Някои домашни процедури крият рискове, а пазарът е залят със съмнителни продукти, алармират стоматолози
 
Сияйната усмивка никога не излиза от мода, а култът към белите, хармонично подредени зъби е на върха на естетичните тенденции.

В стремежа си към ослепителна белота, все повече дами (и не само) търсят достъпен вариант за премахване на компрометиращото оцветяване от тютюн, вино и така любимото кафе.
Потребителки на интернет форуми и фейсбук групи разменят трикове за домашни процедури с лепенки, спорят коя паста е най-ефективна, а по-смелите забъркват сами различни субстанции от кислородна вода, активен въглен и сода за хляб, и с фанатичен устрем нанасят сместа в устната си кухина.
Често след подобни кухненски интервенции, много от тях по спешност се озовават в зъболекарския кабинет с оплаквания от дразнене, чувствителност, изтънен емайл и афти.
 
 
Наистина ли са безопасни подобни процедури и как да постигнем бленуваната снежна белота?

За да отговорим на този въпрос потърсихме мнението на денталните лекари от клиника Impression Dent в гр. София, които потвърждават, че избелването е сред най-търсените процедури, и че не липсват случаи на пациенти, които са опитвали различни начини да го постигнат сами у дома.
 
За съжаление обаче често резултатите дори при използването на надеждни продукти от търговската мрежа са незадоволителни, а когато говорим за продукти и методи със съмнителен произход и ефект – тогава вече съществува реален риск от трайно увреждане на зъбите. Затова лекарите са категорични, че избелването трябва да се случва само и единствено под лекарски контрол и в кабинета на стоматолога. Дори да изберем професионална система за избелване в домашни условия (каквито добрите клиники прдлагат), то тя задължително трябва да бъде назначена от специалист след обстоен преглед и консултация.
 
Д-р Яна Мохаммад-Бялева, която се грижи за ослепителните усмивки на своите пациенти, разказва, че когато се провеждат от квалифициран лекар както клиничното (кабинетното), така и професионалното домашно избелване са процедури, с които се постигат забележиътелни резултати и избелване с няколко тона.
Д-р Яна обяснява, че при клиничното избелване на зъбите се стимулира дентина от водородния пероксид на избелващите гелове и че при някои пациенти може да се появи чувствителност. 

От клиниката са категорични, че няма риск за здравето на зъбите и венците, когато процедурата е извършена правилно. Кабинетното избелване се извършва еднократно в клиниката, като ефектът е видим веднага след манипулацията. А най-добрата новина е, че процедурата е кратка, като това включва избор на подходящ материал. Избелването се съобразява със здравословното състояние и индивидуалните потребности на пациента. Продължителният ефект на процедурата зависи много и от пигментните храни и напитки (чай, червено вино, кафе и др.), които консумираме, както и от тютюнопушенето. 
При системите за домашно избелване принципът на действие е същият. Ако се спрете на този вариант след преглед ще Ви бъдат изготвени индивидуални шини, в които се нанася малко количество избелващ агент в продължение на около 14 дни. Резултатите и при тази процедура също са съпоставими с тези при кабинетното избелване, но най-важното условие е системата за домашно избелване да бъде професионална.
 
Ще се появи ли все пак чувствителност? 

Стоматолозите на Impression Dent споделят, че може да се появи временно увеличаване на чувствителността към температура, натиск и докосване, но това не продължава повече от няколко дни и е напълно нормално.
 
По-бели зъби чрез избелване или чрез фасети? 

Това е един от въпросите, които често се дискутират от потребителите в интернет форумите. Факт е, че избелването е процедура, която има временен ефект, докато при фасетите корекцията не само на цвета, но и на формата на зъбите. Обикновено естетичните стоматолози на Impression Dent препоръчват на пациентите си да поставят фасети след достигането на определена възраст. Това е така, защото при растеж позицията на венеца и зъба се променя, което от своя страна образува разстояние между фасетите и венците. Изключително важно е да се съобразите с нормалния цикъл на растеж на тялото си и да се консултирате със стоматолога си относно възможностите, които денталната медицина предлага. Любопитен факт е, че при жените растежът на челюстите приключва около навършване на 17 години, а при мъжете след 20-годишна възраст! 
 
Ще се избелят ли пломбите и коронките? 

За съжаление избелването на зъбите не променя цвета на зъби с пломби и други възстановителни материали (като например цирконий или керамика).
 
Наистина ли е безопасно кабинетното избелване?

Както вече споменахме, няма риск за здравето на зъбите и венците. Единствено трябва да се съобразите със следните препоръки – да сте на възраст поне 16 години и да не сте бременна или кърмеща жена.
 
И не забравяйте, че който и начин за постигане на ослепително бяла усмивка да изберете – най-важното е да се доверите на квалифициран специалист, който да гарантира здравето и безопасността ви.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.