Ако искате да сте здрави! Никога не претопляйте тези храни

https://zdravno.net/bolesti/ako-iskate-da-ste-zdravi-nikoga-ne-pretoplyayte-tezi-hrani/112298 Zdravno.net
Ако искате да сте здрави! Никога не претопляйте тези храни

Някои продукти трябва да минат през термична обработка

Целта е да се унищожат вредните микроорганизми и бактерии, които вредят на организма ни.Но има такива храни, които не бива да се претоплят отново. Ако не искате да се разболеете, не ги подгрявайте повторно, съветват експертите.

Такава храна е оризът. Голям риск е претоплянето на ориза и то повторно.Зърната на ориза съдържат опасни бактерии, които се активират при повторната термична обработка.

Спорите на бактерията растат в ориза, оставен на стайна температура.Те се размножават и произвеждат токсини, които ни причиняват диария или повръщане.

Може да сте изложени на риск, ако повторно затопляте картофи. Оставени  за повече от два часа на стайна температура те развиват опасна бактерия. Тя отделя токсини, които причиняват ботулизъм. Заболяването атакува мозъка, гръбначния стълб, нервите  и може да причини парализа.

Ако към картофите има мляко, сметана или масло това, се увеличава риска от заболяване, ако ги стоплите повторно.

Нагряването на зеленчуци може да причини треска, заради съдържанието на определена бактерия. Симптомите са подобни на грип, докарва ни още главоболие, объркване и дори гърчове.

Яйцата също не бива да се претоплят. Изложени на стайни температури, може да причинят салмонела. Тя ни причинява диария, болки в стомаха, треска и повръщане.

 

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.